Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Pénzforgalmi Integráció

Az Európai Unió illetékes szervezete egységesíti a pénzügyi tranzakciók díjait. Már most olcsóbbak az euróban történő utalások hazánkban is.

Létrehozva:

|

Az európai pénzforgalmi integráció a múlt hét elején új állomásához érkezett: elindult az Egységes Pénzforgalmi Övezet (SEPA) megvalósításának első gyakorlati szakasza. A SEPA egy több modellből álló fizetési elv- rendszer.

Az átutalási modell lényege, hogy az EU-tagországok között a kis értékű, euróban történő pénzügyi tranzakciók a belföldi átutaláshoz hasonló kondíciókkal valósulhatnak meg. Ezáltal az unió bármely tagállamából befizethetjük otthoni számláinkat, pénzt utalhatunk akár az euróövezeten kívülre is, és mindez egy bankszámlával megoldható lesz.

Hazánkban tizenegy bank csatlakozott a rendszerhez. A magyar ügyfelek még kevéssé érzékelik az új rendszer hatását, mert hazánk még nem tagja az eurózónának. Az új modell ugyanis a két fél közötti euróban történő fizetéseket szabályozza, hazánkban viszont az euróban történő lakossági fizetés még elég ritka.

Ám az euró bevezetése után a magyarok számára is elérhetővé válnak a különböző előnyök. A gyorsabb átutalások mellett egységesek lesznek az átutalások költségei is az unió teljes területén.

A cégek pontosan nyomon követhetik az átutalásaikat. A nagyobb összegű átutalások már most olcsóbbak: a SEPA 12 ezer 500 forintban határozta meg az unión belüli lakossági tranzakciók díját. A vállalatok és vállalkozások esetén a felső korlát 15 ezer forint. Mivel a cégekre jellemzőbb a milliós tételek utalása, ez a szabályozás már most megtakarításokat hozhat a gazadasági szervezeteknek.

Az első SEPA- modellt feltehetően 2008 második felében fogja követni a direkt beszedési modell (SDD). Ez a hazai csoportos beszedésekhez hasonló (debit) fizetési módokat jelent az unió egész területére kiterjesztve. Várhatóan a kártyakeret feltételi rendszer – a harmadik modell – 2012-re fog elindulni.

Ez a rendszer arra vonatkozóan határoz meg magas szintű elvárásokat, hogy a kibocsátott bankkártyákat egységes keretrendszer szerint lehessen használni a SEPA egész területén, valamint azonos elszámolási szisztéma és azonos szolgáltatási színvonal érvényesüljön.

Brüsszel a tervek szerint úgy alkotja meg a szabályokat, hogy a kártyás fizetéseket lehetővé tevő szolgáltatók (kibocsátó, elfogadók, kártyatársaságok) közötti verseny fennmaradjon és erősödjön. A modellhez több nem EU-tagállam is csatlakozott, például Svájc is.

Forrás: Vas népe – Németh Zoltán

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!