Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Mezőgazdaság – magyar képviselő agrárszerkezeti jelentését fogadta el a mezőgazdasági EP-bizottság

Elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága kedden Brüsszelben Harangozó Gábor (MSZP) jelentését a mezőgazdasági üzemek szerkezetére vonatkozó és az agrártermelési módszereket vizsgáló felmérésekről.

Létrehozva:

|

A képviselő szerint az európai agrárpolitika régóta meglévő egyenlőtlenségeit meg kell szüntetni, de az érdemi reform megvalósításához jelenleg nincs elegendő, összehasonlítható statisztikai adat, ezért szükséges az új felmérések bevezetése.

Harangozó jelentésének célja az is, hogy az adatok megbízhatósága mellett elegendő idő álljon rendelkezésre a tagállamok számára az új típusú felmérésekre való felkészüléshez.

"Ahhoz, hogy a közös agrárpolitika (KAP) átfogó reformja diszkriminációmentes legyen, szükség van olyan adatokra, amelyek tartalma minden tagállamban ugyanaz. Az igazságos agrárpolitika jövőbeli kialakításához, a kapcsolódó politikákkal (kohéziós politika, vidékfejlesztés, környezetvédelem) való összhang megteremtéséhez széleskörű adatgyűjtés szükséges, hogy ne csak érezzük, hanem nevén tudjuk nevezni a problémákat", fejtette ki Harangozó a szavazás után kiadott közleményében.

A plenáris ülésen még jóváhagyandó jelentés szerint a következő általános, minden termelőt érintő felmérésre 2010-ben kerül sor, de néhány tagállamban már 2009 végén esedékes. Továbbá, az új adatgyűjtési módszerrel 2013-ban, 2016-ban időközi, mintavételen alapuló felmérések is lesznek az EU27-ek területén.

A megújult eszköz a közös uniós agrárpolitika keretében elérhető mezőgazdasági támogatások jelenleginél hatékonyabb és igazságosabb felhasználásához járul hozzá – állapította meg a képviselő. Kiemelte azt is: fontos, hogy az új felmérések a megbízható adatgyűjtés mellett ne rójanak nagy terhet a gazdákra.

Harangozó Gábor leszögezte: "alapvetően a mi érdekünk a megfelelő információgyűjtés és a termelők adminisztratív tehermentesítése, mivel az európai szinten is összehasonlítható adatok elősegítik a magyar agrárium egyes problémáinak rendezését".

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!