Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Gráf József: növekvő versenyképesség az agráriumban

Magyarország európai uniós tagságát követően az agrárágazat versenyképessége folyamatosan emelkedett – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz nem osztja Gráf József pozitív értékelését, ugyanis az ellenzéki párt szerint elhibázott agárpolitika következményeként több tízezer gazdálkodó hagyott fel tevékenységével az elmúlt pár évben.

Létrehozva:

|

Az agrártárca irányítója ismertette: a magyar mezőgazdaság exportja tavaly meghaladta a 4 milliárd eurót, míg az import 3 milliárd euró körül mozgott, az ágazat teljesítménye egymilliárd eurós többletet mutat. A mostani kormányciklus teljesítményét értékelve Gráf József aláhúzta, miniszterként azt tartotta szem előtt, amit a kormányba kerülésekor lefektetett: a magyar érdekek minden fórumon történő határozott képviseletét és védelmét, az uniós reformokban való tevékeny magyar részvételt, valamint az ágazat szereplői számára stabilitást, kiszámíthatóságot és biztonságot.

Gráf József kifejtette: sikerült a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tevékenységét konszolidálni, amelyre megelőzően sok panasz érkezett. Emellett az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) a múlt évben fejeződött be, amelynek során 7.100 nyertes pályázat volt, amelyek 121 milliárd forint támogatáshoz jutottak.  A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) keretében 34 ezer gazdálkodó részesült támogatásban a mintegy 200 milliárd forintos keretből. Az NVT-re jutó forrás 2005-ben 55 milliárd forint volt, 2006-ban 62 milliárd forint, 2007-ben pedig 53 milliárd forint.

A támogatási rendszer prioritásai közé tartozik az állattenyésztés fejlesztése, a versenyképes termeléshez szükséges birtokméret kialakítása, a mezőgazdasági termelés korszerűsítését szolgáló beruházások ösztönzése, az élelmiszerbiztonság erősítése, továbbá az agrármarketing fokozása. Az élelmiszerbiztonság területén a miniszter eredményként értékelte, hogy a teljes folyamat ellenőrzése az agrártárcához került. Jelezte azt is, hogy a marketingtevékenységre a következő években több jut, mint eddig. Példaként említette a borágazatot és a magyar pálinka tervezett nagyobb népszerűsítését.

Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a növénytermesztésben a gazdák 2004 óta kénytelenek beérni a régi tagállamokéhoz képest alacsonyabb támogatással, ami folyamatos piaci pozícióromláshoz vezetett. A politikus szerint az alacsonyabb ez a helyzet a kormány EU-csatlakozás előtti, gyenge érdekérvényesítő politikájának tudható be. Eközben az állattenyésztés a tavalyi évben a tönk szélére sodródott – mondta a politikus utalva arra, hogy a kormány nem tudta megakadályozni a magyarországi intervenciós gabona kiáramlását az országból a tavalyi ínséges évben, és így az állattartók nem tudtak olcsó takarmányhoz jutni.

Az agrárium teljesítménye 2007-ben 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, eközben a szárnyaló élelmiszerárak jelentős inflációhoz vezettek – jelezte. Font Sándor kitért arra, hogy a kormány – gyakran túllihegve az uniós követelményeket – tönkretette a hazai feldolgozóipart is. A magyar élelmiszerek visszaszorultak a boltok polcain, helyüket bizonytalan eredetű termékek vették át – tette hozzá.

A politikus botrányosnak nevezte, hogy a mezőgazdaságot segítő támogatások nagy része az agrárkormányzathoz közeli barátokhoz-családokhoz kerül, és a különböző hivatalok, irodák élére is közülük választanak vezető tisztviselőket. Font Sándor meggyőződése szerint amíg az MSZP a TSZ alapú, tőkés nagybirtok rendszert építi, addig a Fidesz a sokszínű, középbirtokon alapuló, családi gazdaságok megerősítésében érdekelt, ami az EU agrárpolitikájával is egybecseng.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!