Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Bassano del Grappa, a törköly városa

Bassano del Grappa alig másfél órányi vonatútra fekszik Velencétől. Nevét a közeli hegyről, a Monte Grappáról kapta. Hogy a hegyet a derék szerzetesek és szeszfőzők párlatáról, a grappáról nevezték-e el, vagy éppen fordítva, arról megoszlanak a vélemények. Mindenesetre Bassano ma is az egyik legjelentősebb grappa- (törköly) termelő vidéknek számít.

Létrehozva:

|

Törkölyt állítólag már Kleopátra udvarában is készítettek, grappává az olaszok által lett. A XIII. században kolostorokban készítették gyógyászati céllal. És bár a recepteket mindig féltő gonddal óvták, és megbecsült mesterség volt a grappafőzőé, a minőségi áttörés az 1960-as évekig váratott magára.

Ekkor kezdték ugyanis az szőlőfajtákként válogatva főzni a különböző, szigorú szabályok szerint meghatározott grappákat. Az így létrejött számos grappafajtának külön párlási, érlelési, ízesítési szabályzata van. A minőségi alapanyag és lepárlókészülék mellett a főzőmester szaktudása, tapasztalata és hozzáállása a legfőbb adalék.

A városba természetesen nem csak a grappa miatt látogatnak kirándulók, ódon palotái között, terein, szűk utcáin hosszasan lehet barangolni. De a város egyik jellegzetes negyedében van a világhírű Montegrappa tollak üzeme, mely 1912 óta eredeti helyén áll. A legenda szerint Hemingway volt az első világhírű író, aki ilyen tollat használt, ami nagyban hozzájárult az íróeszköz népszerűségéhez.

A Monte Grappa pedig szinte egész évben népszerű célpontja és kedvelt útvonala amatőr és profi kerékpárosoknak, illetve a légi sportok kedvelőinek. A rendszeres versenyek mellett a biciklistákat a kihívást rejtő terep és a sajátos hegyvidéki környezet is vonzza. A hegy déli oldala pedig kiválóan alkalmas sikló- és vitorlázórepülésre.

A napot kezdjük a városközpontban a Ponte Vecchión (Palladio tervezte!) tett sétával. A Brenta folyó felett átívelő több száz éves, nemrégiben felújított fa "Öreghídról" csodás kilátás nyílik a városra és a folyóra. A híd végén, egy XV. századi nemesember palotájában kapott helyet a rangos grappakészítő Poli család múzeuma, akik 1898 óta főznek grappát a városban.

A családi, grappa- szaküzletként is működő múzeum látogatása ingyenes, mindennap nyitva van reggel kilenctől este fél nyolcig. Nemcsak a törkölypálinka-készítés folyamatát ismerhetjük meg (az olasz mellett francia, angol és spanyol kommentár van), de emészthető mennyiségben a grappa történelmét és hagyományait is.

A múzeum kényelmesen végigjárható félóra alatt, a Poli család összegyűjtötte a grappakészítés történetének eszközeit, kezdve a furcsa formájú lombikoktól, egészen azokig, amikben még néhány évtizede is törkölyt főztek. Az sem baj, ha kifelé menet nem tudunk ellenállni az elegáns üvegekben árult grappának, 10 eurótól kezdve vásárolhatunk, amennyire a pénztárcánk engedi. Bár itt csak a Poli család termékei közül választhatunk, más boltokban, szupermarketekben hasonló áron is lehet jó minőséget találni, de a 10 eurós határt érdemes betartani.

Az éttermek olasz viszonyokhoz képest nem drágábbak, Veneto régió egyik tradicionális ételét, a baccalát (tokhal) okvetlenül próbáljuk ki, köretnek válasszuk a szintén helyi, és többnyire házi készítésű polentát, mely egy kukoricalisztből készült kenyérféle, enyhe burgonyapürés beütéssel. Borból nagyobb eséllyel ihatunk jót, ha üveget bontatunk, a kimért tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

Ebéd után ne hagyjuk ki a kávézást, amikor szokás némi grappát is rendelni, mellé, vagy a kávéba keverve. Bassanóban is néhány kávézóban a kávé ára jócskán megemelkedhet, ha ülve fogyasztjuk el, rendszerint ezért többet számolnak fel. Mielőtt visszaindulnánk Velencébe, még feltétlen próbáljuk ki az "olasz fröccsöt", a spritzet, melybe a hagyományos összetevőkön felül Aperol likőrt, egy rebarbaraalapú, piros színű gyomorkeserűt kevernek.

Info

Ha autóval megyünk Bassanóba, Velencétől Padováig haladhatunk az A4-es autópályán, innen főút vezet a városig. Közvetlen vonatok gyakorlatilag óránként közlekednek Velence és Bassano között, kevesebb mint öt euróért válthatunk jegyet az automatából.

Júniusban a városban utcazenészfesztivált tartanak. Július-augusztusban pedig opera-előadásokat. www.comune-bassano.it

A grappáról részletesebben www.poligrappa.com

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!