Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Asszisztensbotrány az Európai Parlamentben

Biztonságos teremben, fénymásolat vagy jegyzet készítésének lehetősége nélkül tekinthetett be néhány európai parlamenti képviselő abba a bizalmas jelentésbe, amelyet az Európai Parlament belső pénzügyi ellenőre állított össze. Az auditor 167 esetet vizsgált meg 2004-2005-ből, majd úgy találta: számos visszaélésre alkalmas a rendszer, amellyel a képviselők közvetlen munkatársait, az aszszisztenseket fizetik. Mintegy 1500 ilyen segéderő szerepel az EP listáján, azaz politikusonként átlagosan kettő.

Létrehozva:

|

Az EP tagjai havi mintegy 16 ezer eurót (4,2 millió Ft) kapnak, hogy fizessék őket. Van olyan képviselő, aki a családtagjait alkalmazza, mások fal cégeket bíznak meg, megint mások pedig viszszakérnek a fizetésből a saját zsebükbe – legalábbis a csütörtökön nyilvánosságra került vádak szerint. A bizonyítás persze nehéz, a belső auditor nem is pécézett ki senkit csalás miatt. Franz Brüner, az EU csaláselleni hivatala, az OLAF főigazgatója ezzel együtt bekérte a jelentést, és – mint szóvivője elmondta – két hónapon belül eldönti, hogy vizsgálatot indít-e.

Ez a jelentés dinamitként robban: sikkasztásról, és nagyméretű csalásról van szó. Ennek alapján néhány képviselőt be kellene börtönözni – nyilatkozta Chris Davies, az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CoCoBu) brit liberális tagja. A testület jövő kedden vitatja meg a beszámolót. Ugyanakkor még a CoCoBu tagjai közül sem mindenki láthatta a jelentést.

A két állandó magyar bizottsági tag, De Blasio Antonio (Fidesz) legalábbis nem. – Nem láttam a szöveget. Lehet, hogy már Brüsszelben van az asztalomon, de most éppen a strasbourgi üléshétről utazunk viszsza – mondta lapunknak. Fazakas Szabolcsot (MSZP), a CoCoBu másik magyar tagját, a bizottság volt elnökét lapzártánkig nem értük el. Szent-Iványi István (SZDSZ) kérdésünkre azt mondta: az asszisztensek helyzete, bérezése a 2009-től kezdődő következő parlamenti ciklusban rendeződhet. – Addig azonban mindenki olyan szerződést köt a munkatársával, amilyet csak akar – fogalmazott. –

Amikor az új tagállamokból érkező egyes politikusok kevesebb mint ezer eurót (264 ezer Ft) kapnak otthonról, ugyanakkor több mint 16 ezret számolhatnak el az asszisztensek javadalmazására, akkor világos, hogy léteznek a (pénz) újraelosztás(á)nak hátsó csatornái – mondta egy, a neve elhallgatását kérő képviselő a francia hírügynökségnek. Ha a képviselő rendes, akkor rendes, ha nem az, akkor nem az – nyilatkozta lapunknak az egyik magyar EP-képviselő asszisztense.

A munkatársak az általános megítélés szerint igen sokat, a havi strasbourgi üléshéten például reggeltől késő éjszakáig dolgoznak. Sokuk megírja a politikus beszédeit, parlamenti jelentéseit, mindent megszervez. Ehhez képest az EP még saját e-mail címet sem ad nekik, küldeményeik "Assistant" megjelöléssel érkeznek. (Az Európai Bizottság a gyakornokoknak is ad ilyen címet.)

Munkajogi helyzetük, társadalombiztosításuk sok esetben teljesen rendezetlen. Egyik parlamenti forrásunk olyan szerződésről számolt be, amely kikötötte: az adott aszszisztens évi tíz nap fizetett szabadságra jogosult. Tudomásunk van olyan asszisztensről, aki Brüsszelből egészen Budapestig hátrált, miután főnöke szexuálisan közeledett hozzá.

Ugyanakkor sokan a politika jó gyakorlati iskoláját, kiváló karrierlehetőséget látnak abban, hogy egy európai képviselő mellett dolgozhatnak. Van, aki gyorsan lépett előre a szamárlétrán. Az egyik magyar asszisztens idővel EU-biztosi kabinetbe avanzsálhatott, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc új kabinetfőnöke pedig pár éve még a szocialista Harangozó Gábort segítette brüsszeli munkájában.

Forrás: Népszabadság – Szőcs László

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!