Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Árupiac határok nélkül

Megfelelőség. Könnyebbé válhat az áruáramlás az Európai Unióban, ha az Európai Parlament mai ülésén elfogadja a termékforgalmazásról szóló jogszabálycsomagot.

Létrehozva:

|

A képviselők egyebek között megerősítenék, pontosítanák és kiterjesztenék az áruk kölcsönös elismerésének elvét. Az EP állásfoglalás-tervezete értelmében a termékeken fel kell tüntetni, hogy azok megfelelnek az uniós szabályoknak, továbbá azt is jelölni kell, hogy mely nemzeti hatóság ellenőrző szerve vizsgálta meg a cikket.

Az áruk szabad áramlása a gazdasági növekedés egyik motorja és az egységes európai piac egyik fő alapelve. Az elv érvényesülését azonban a protekcionizmus, a bürokrácia vagy a gazdasági szereplők jogairól és kötelezettségeiről szóló információk hiánya is akadályozza. Becslések szerint a kölcsönös elismerés elve jelenleg az unió egységes belső piacára kerülő áruk 75 százaléka esetében érvényesül a gyakorlatban.

Ennek az aránynak az emelését tűzte célul az Európai Bizottság három jogszabálytervezete, amelyről ma szavaznak első olvasatban az EP-képviselők. Ezek értelmében az úgynevezett „új megközelítésű” irányelvek hatálya alá eső termékek megfelelőségi igazolásait kiadó testületek akkreditálását végző nemzeti hatóságokat európai rendszerbe szerveznék. Ilyen termékek például a szórakoztatóelektronikai, a távközlési cikkek vagy a játékok. Ezek általában akkor kerülhetnek piacra, ha szerepel rajtuk valamilyen megfelelőségi jelzés – a legtöbbször a CE megjelölés.

Egy gyártó akkor helyezheti el a megfelelőségi jelzést termékén, ha egy tőle független szervezet (laboratórium, vizsgáló vagy tanúsító intézet stb.) tanúsítja: a gyártás során betartják mindazokat a műszaki, termékbiztonsági és egyéb előírásokat, amelyek garantálják, hogy az áru valóban biztonságos és megfelel minden vonatkozó szabványnak. Ilyen független tanúsító szervezetből jelenleg kb. 1800 létezik EU-szerte, működésük valamely tagállam hatósági akkreditációjához kötött. A bizottsági javaslat ezeket az akkreditáló hatóságokat szervezné egybe, megtartva önállóságukat, de garantálva, hogy egységes feltételeket szabnak az engedélyek kiadásához.

A tagállamok jelenleg érvényes, különböző termékfelügyeleti gyakorlata versenytorzító lehet, és a termékek tisztességtelen kezelését is eredményezheti – vélik a képviselők, akik a téma szakbizottsági tárgyalása fényében a jelek szerint támogatják az Európai Bizottság javaslatát. A téma parlamenti jelentéstevője, Christel Schaldemose dán szocialista képviselő ezért az eddiginél részletesebben és pontosabban határozná meg a piacra bocsátás, illetve a gyártó fogalmát, emellett sorra veszi a gazdasági szereplők kötelezettségeit.

A szakbizottság szerint az importőrök csak a szabályoknak megfelelő termékeket bocsáthatnak piacra. Az importőröknek meg kell győződniük arról, hogy a gyártó elvégezte a termékek tesztelését, készített technikai dokumentációt, mellékelte az egyéb kötelező dokumentumokat és ellátta a terméket a konformitást igazoló jelöléssel. Azt is ellenőrizniük kell, hogy a gyártó minden irányelvben lefektetett szabályt betart-e.

Az importőr a felelős a termékért
A gyártó helyett az importőrre száll át a bizonyítási teher a termékmegfelelőség ügyében a tervezett új szabály szerint. Christel Schaldemose szerint ez azért előnyös, mert a múltban például sok kínai cég bezárta gyárát, és az EU számára tökéletesen „felszívódott”, ha valami probléma derült ki termékéről. A dán képviselő szerint az új szabályozással könynyebb lesz megbüntetni a vétkeseket.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!