Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

A zöldáru 70 százaléka vegyszeres!!!

Aki Magyarországon zöldséget vagy gyümölcsöt vásárol, az jó eséllyel vegyszeres áruba botlik. A legutóbbi szermaradvány-vizsgálatok során a hazai eredetű termények közül a körte és a paprika, az import gyümölcsök közül a citrom és a szőlő bizonyult a legszennyezettebbeknek.

Létrehozva:

|

Idehaza a növény-egészségügyi szolgálat rendszeresen vizsgálja a piacra, illetve az üzletekbe kerülő zöldség és gyümölcs növényvédőszer-tartalmát. A hatósági vizsgálatok előre bejelentett időpontban, közjegyző jelenlétében történnek. Ennek ismeretében akár azt is gondolhatnánk, hogy minden szállító és kereskedő időben fel tud készülni az ellenőrzésre, az igazság azonban az, hogy erre nem igazán veszik a fáradságot, mivel nem tartanak az elemzés következményeitől.

A legutóbbi, még a karácsony előtti hetekben tartott "razzia" során a minták 71%-nál találtak kimutatható mennyiségű növényvédő szert, ebből 10%-nál a megengedett érték felett. Az adat megdöbbentőnek tűnhet, de azt hozzá kell tenni, hogy a terményeket mosatlanul elemezték, megenni pedig jobb esetben megmosva szoktuk.

Márpedig a mosás és a tisztítás – ahogy arra egy másik vizsgálat rámutatott – nagyban csökkenti az egészségügyi kockázatokat. Két, a témával rendszeresen foglalkozó magazin (a Kismama és a Wellness) munkatársai a közelmúltban megtisztított, feldarabolt gyümölcsöket és zöldségeket (összesen 11 félét) vittek el laboratóriumi bevizsgálásra.

A mintákat (a hatósági vizsgálathoz hasonlóan) különböző forrásból (piac, kisbolt, hipermarket) szerezték be. A szermaradvány-vizsgálatok egyébként meglehetősen költségesek (ezzel is magyarázható, hogy a hatóságok csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek): a magazinok által kért elemzés – amelyben a mintákat százféle hatóanyagra nézve elemezték – közel egymillió forintba került.

A megvizsgált 11 minta közül egyetlen élelmiszerben sem találtak a határérték feletti szermaradványt. Kilenc minta egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiségű vegyszert, amiből arra lehet következtetni, a mosás, a tisztítás és a hámozás nagy valószínűséggel megoldja a vegyszerproblémát.

Ugyanakkor a körte és a zöldpaprika valószínűleg fennakadtak volna a hatósági rostán. A körtében alapos tisztítás után is négyféle vegyszert sikerült kimutatni (az egészségügyi határértéket nem érte el a vegyszertartalom), melyek közül egyébként három olyan gombaölő hatóanyag volt, amely a gyümölcs megmosásával nem tüntethető el (speciális gombaölő szer, amely a növény egészében szívódik fel).

A "jó hír" az, hogy ezek a szerek már elavultak és hamarosan végleg kivonják azokat a forgalomból, a rossz pedig az, hogy egy darabig még az asztalunkra kerülhetnek. A túlzott vegyszerfogyasztásnak hasmenés, illetve allergiás reakció lehet a legkézenfekvőbb következménye, súlyosabb esetben azonban rákkeltő, illetve magzatkárosító hatása is lehet a peszticideknek.

A vizsgálati eredmények szerint a vegyszerkockázat a hazai élelmiszerekben bizonyult alacsonyabbnak. A hatósági tesztek során a hazai termékek 1,5-2%-ában mutattak ki határérték feletti szermaradványt, (leginkább az almában, körtében, fejes salátában, paprikában és paradicsomban), míg az importárukban ennél jóval magasabb (4,6%) a találati arány (leggyakrabban citromban, csemegeszőlőben, grapefruitban, mandarinban mutattak ki az egészségre ártalmas mennyiségű vegyszert).

Úgy tűnik, az egyetlen hely, amely egészséges gyümölcsöt és zöldséget garantál: a biopiac. Ezt a hatósági vizsgálatok is alátámasztják: a legutóbbi biopiaci felmérés során 19 vizsgált termékből csupán egyben mutattak ki szermaradványt, de abban sem kifogásolható mennyiségben. Ez viszont a biotermékek árazását figyelembe véve azt jelenti, hogy a kockázatmentes zöldség és gyümölcs egyelőre a tehetősek kiváltsága.

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!