Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Olcsó, kalóriaszegény, de ínyencfalat is készíthető belőle: a sárgarépa

Csupa jó mondható el róla: magas a béta-karotin-tartalma, védi a szemet, erősíti az immunrendszert és olcsó, különösen ilyenkor ősszel. A sárgarépa előnyeit azonban még nem eléggé használják ki a magyar háztartások.

Létrehozva:

|

Magyarországon legtöbben a húsleves elengedhetetlen kellékeként fogyasztják ezt a gyökérzöldséget, holott nyersen, salátában, krémlevesnek és még számos formában ennél sokkal táplálóbb és érdekesebb ételek készíthetők belőle. Alacsony a kalóriatartalma, tehát fogyókúrákban is jól alkalmazható. Rostban és A-vitaminban gazdag, ez utóbbi nemcsak a szembántalmak esetén játszik pozitív szerepet, de az immunfolyamatokban is – olvasható a www.elelmezesvezetok.hu  weboldalon.

A sárgarépát nyersen leginkább salátákban, aprítva érdemes fogyasztani, mert jótékonyan színesíti a zöldségegyveleget. Főzve elengedhetetlen alkotórésze a franciasalátának. Krumplival, tejszínnel dúsítva, szerecsendióval és korianderrel fűszerezve tápláló alapanyag krémlevesekhez. Pirított tökmaggal, friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, fűszeres krutonokkal (zsemlekockákkal) tálalva ünnepi levesnek is finom. Fontos alkotórésze a számos konzervnek és bébiételnek.

A répatorta az egyik legnépszerűbb desszert lett az utóbbi években. Az amerikai mintára meghonosodott édesség fehér bevonattal, kis narancssárga marcipán répákkal díszítve kedvelt kísérője a kávéknak, teáknak.

Befőzés helyett inkább vermelik Magyarországon a sárgarépát, homok között tartósítják. Pedig lekvár is készíthető belőle, méghozzá igazi különlegesség. A Kerti Kalendárium legújabb száma ír a narancsos sárgarépalekvárról, amely kiváló kísérője a rózsaszínre sütött kacsamellnek, a ropogósra sült libacombnak, jérce és pulykamellnek, akár hidegen, akár melegen készítve.

A narancshéj ízét teljesen magába szívja a sárgarépa, amelyhez túl sok hozzáadott cukor sem kell. Valódi narancsíze lesz a lekvárnak, mintha nem is tartalmazna répát. Az év folyamán bármikor elkészíthető, a szokásos, mérsékelt mennyiségű befőző, azaz zselésítő cukorral és szárazdunsztban. Ez utóbbira sincs szükség, ha a tiszta kis üvegekbe töltött forró dzsemet felfordítja a háziasszony, majd vár öt percet, hogy a forró anyag fertőtlenítse a befőttes üveg zárólapját. Ezután meg kell várni míg kihűl, és a kamrában a helyére tenni.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!