Agrárgazdaság
Innovációs díj a szőlőmag hasznosításáért
A veszélyes hulladéknak számító szőlőmagból egy tatai agrármérnök különleges eljárással olyan táplálék-kiegészítőt készített, amely fiatalon tartja a sejteket, és csökkenti az időskori magas vérnyomást. Az eljárást díjjal jutalmazta a Közép-dunántúli Régió Innovációs Irodája.
Jankovszky Sándor három társával együtt korábban egy szuperfinom őrlési technológiát fejlesztett ki, amely kétszeres hangsebességű levegővel, idegen test közreműködése nélkül púderfinomságú őrleményt eredményezett. Több anyaggal kezdtek kísérletezni, hogy megtalálják, mit érdemes megőrölni ezzel az eljárással.
Lisztet semmiképpen sem, mert ahhoz túl drága – mondta el a feltaláló. De őröltek sárgarépát, szárított almahéjat a pektin kivonásához, szárított meggyet fagylaltporba, illetve egy ismerőstől kapott szőlőmagot, amellyel a borászatban már semmit nem lehetett kezdeni.
Az őrlemény finomságát ellenőrizve Jankovszky Sándor gyakran megkóstolta az ehető anyagokból készült púderszerű porokat. A férfi korábban több infarktuson és egy agyvérzésen is átesett, az időjárási frontok változásakor rendszerint migrénes rohanok kínozták, amelyek azonban menten megszűntek a szőlőmagból készült liszt "fogyasztáskor".
Az agrármérnök azóta külön céget alapított szőlőmagliszt vagy ahogy ő hívja: mikroőrlemény előállítására. A 200 négyzetméteres, automatikus üzem február óta termel, ő pedig a Viniseera névre keresztelt termék bevezetésén fáradozik. Erőfeszítéseihez minden bizonnyal többletenergiát kap a szőlőmaglisztből, amelyet a kedvező hatások jelentkezése óta saját maga is rendszeresen fogyaszt.
"A borfogyasztás jótékony hatásait élvezem, alkohol nélkül" – jegyezte meg kicsit hamiskás mosollyal.
A szőlőmagliszt hatását legjobban talán a "francia paradoxon"-nak nevezett jelenséggel lehet érzékeltetni. A franciáknál 42 százalékkal kevesebb a szívmegbetegedések aránya az észak-európai országokhoz vagy az Egyesült Államokhoz viszonyítva, miközben a telített zsiradékok fogyasztásában élenjárók a világon. Az eltérést a franciák rendszeres vörösbor fogyasztásával magyarázzák. A vörösbor "héjon erjesztéses" technológiájával olyan magas antioxidáns-tartalmú anyagok oldódnak bele a borba, amelyek a fehérben nincsenek benne.
A csak kékszőlő magjából készülő szőlőmaglisztben koncentráltan vannak jelen az OPC-nek nevezett polifenolok, azaz antioxidánsok. Ha egy négyzetcentiméternek vesszük egy szőlőmag felületét, a mikrofinomságú őrlés után a szemcsék egymás mellé kirakva fél négyzetmétert foglalnának el. A megnövelt felület miatt a hatóanyag könnyen felszívódik szájon át való fogyasztással.
Szakirodalmi adatok szerint a szőlőmagban lévő antioxidánsok erősítik, rugalmasabbá teszik az érfalakat, megelőzik a meszesedést, hatékonyan befolyásolják a vér koleszterin tartalmát, gátolva a szívbetegségek kialakulását; javíthatják az agyér-elmeszesedésben szenvedők emlékezetét; stresszoldó és nyugtató hatásuk van, ezért jótékonyan munkálkodhatnak egyes alvászavarok esetén; élesíthetik a látást, elejét vehetik a szürke hályog kialakulásának.
Mivel az antioxidánsok a kollagén szöveteket is regenerálják, a szőlőmaglisztből készült arcpakolás visszaadja a bőr simaságát, rugalmasságát, és megelőzi a korai öregedést. A hatóanyag szőlőmagolajként régóta ismert a szépségiparban, és igencsak borsossá teszi a kozmetikumok árát.
A szőlőmagból készült termékek fogyasztói feltételezhetően egészségesebbek lesznek és maradnak, a betegségekből gyorsabban gyógyulnak, teljesítményük az élet minden területén növekszik, azaz van esélyük jobban és egészségesebben élni – állítja Jankovszky Sándor.
Lisztet semmiképpen sem, mert ahhoz túl drága – mondta el a feltaláló. De őröltek sárgarépát, szárított almahéjat a pektin kivonásához, szárított meggyet fagylaltporba, illetve egy ismerőstől kapott szőlőmagot, amellyel a borászatban már semmit nem lehetett kezdeni.
Az őrlemény finomságát ellenőrizve Jankovszky Sándor gyakran megkóstolta az ehető anyagokból készült púderszerű porokat. A férfi korábban több infarktuson és egy agyvérzésen is átesett, az időjárási frontok változásakor rendszerint migrénes rohanok kínozták, amelyek azonban menten megszűntek a szőlőmagból készült liszt "fogyasztáskor".
Az agrármérnök azóta külön céget alapított szőlőmagliszt vagy ahogy ő hívja: mikroőrlemény előállítására. A 200 négyzetméteres, automatikus üzem február óta termel, ő pedig a Viniseera névre keresztelt termék bevezetésén fáradozik. Erőfeszítéseihez minden bizonnyal többletenergiát kap a szőlőmaglisztből, amelyet a kedvező hatások jelentkezése óta saját maga is rendszeresen fogyaszt.
"A borfogyasztás jótékony hatásait élvezem, alkohol nélkül" – jegyezte meg kicsit hamiskás mosollyal.
A szőlőmagliszt hatását legjobban talán a "francia paradoxon"-nak nevezett jelenséggel lehet érzékeltetni. A franciáknál 42 százalékkal kevesebb a szívmegbetegedések aránya az észak-európai országokhoz vagy az Egyesült Államokhoz viszonyítva, miközben a telített zsiradékok fogyasztásában élenjárók a világon. Az eltérést a franciák rendszeres vörösbor fogyasztásával magyarázzák. A vörösbor "héjon erjesztéses" technológiájával olyan magas antioxidáns-tartalmú anyagok oldódnak bele a borba, amelyek a fehérben nincsenek benne.
A csak kékszőlő magjából készülő szőlőmaglisztben koncentráltan vannak jelen az OPC-nek nevezett polifenolok, azaz antioxidánsok. Ha egy négyzetcentiméternek vesszük egy szőlőmag felületét, a mikrofinomságú őrlés után a szemcsék egymás mellé kirakva fél négyzetmétert foglalnának el. A megnövelt felület miatt a hatóanyag könnyen felszívódik szájon át való fogyasztással.
Szakirodalmi adatok szerint a szőlőmagban lévő antioxidánsok erősítik, rugalmasabbá teszik az érfalakat, megelőzik a meszesedést, hatékonyan befolyásolják a vér koleszterin tartalmát, gátolva a szívbetegségek kialakulását; javíthatják az agyér-elmeszesedésben szenvedők emlékezetét; stresszoldó és nyugtató hatásuk van, ezért jótékonyan munkálkodhatnak egyes alvászavarok esetén; élesíthetik a látást, elejét vehetik a szürke hályog kialakulásának.
Mivel az antioxidánsok a kollagén szöveteket is regenerálják, a szőlőmaglisztből készült arcpakolás visszaadja a bőr simaságát, rugalmasságát, és megelőzi a korai öregedést. A hatóanyag szőlőmagolajként régóta ismert a szépségiparban, és igencsak borsossá teszi a kozmetikumok árát.
A szőlőmagból készült termékek fogyasztói feltételezhetően egészségesebbek lesznek és maradnak, a betegségekből gyorsabban gyógyulnak, teljesítményük az élet minden területén növekszik, azaz van esélyük jobban és egészségesebben élni – állítja Jankovszky Sándor.
Forrás: MTI
Tovább olvasom
Agrárgazdaság
MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése
Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.
Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.
Forrás: MTI
Agrárgazdaság
Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira
Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.
A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.
Forrás: MTI
Agrárgazdaság
Lecsapott a szüretelőkre az APEH
Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.
Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.
Forrás: VG
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
Drágulhat a gabonaimport
-
Hírek2 év telt el a létrehozás óta
Közel harmincezren az Erdõbarát Rendezvényeken
-
Agrárgazdaság17 év telt el a létrehozás óta
Péntekig kell adóbevallást küldeni
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
Gráf: Az erős forint nem segíti a magyar agráriumot
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
A vidékfejlesztési politika csak versenyképes agrárszektorral párosulva lehet eredményes!
-
Hírek8 év telt el a létrehozás óta
Elkezdődött az agrártámogatási egységes kérelmek benyújtásának időszaka
-
Hírek8 év telt el a létrehozás óta
Kiaknázatlanok a magyar-román agrárkapcsolatok
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
Folytatódik a demonstráció az áruházláncok árpolitikája ellen