Agrárgazdaság
Borkóstolás-Új rangot kap a ház bora
A kör alakú asztalon három emeletes üveglap, rajta művészi elrendezésben sajtfalatkák, almaszeletek, kiflikarikák (semlegesíteni a már kóstolt borokat), köztük apró mécsesek (hogy a bor tisztasága, színe, fénye megállapítható legyen), és minden két szék közé egy nagy vödröt tesznek a pincérek, ahová a pohár fölös tartalma a kóstolás után kerül.
Asztalonként 12 bort kóstolnak végig a szakértők, majd osztályozzák azokat. Később összesítik a "bizonyítványokat", és csak ezután dől el, hogy melyik pincészet produktuma lesz a "ház bora" – esetünkben a szállodalánc bora, azaz a Mercure hotelek által az idén kínált magyar bor. A tét nem csekély: a szállodalánc évente közel félmillió palack bort értékesít világszerte. Ajánlatukkal 18 országban koccintanak a vendégek.
Az aperitif nyers pezsgő – "versenyen kívül". Kóstolás előtt az ízlelőbimbókat és a szaglást egyaránt edzik: kis műanyag tálkákban különféle illatos dzsemek és zselék érkeznek, a kivitől az eperig, amelyeket bekötött szemmel kell megízlelni és eldönteni, mi is volt a szánkban. Így derül csak ki, hogy mennyire összekapcsolódnak, mennyire egymásra utaltak az érzékszerveink: ha nem látjuk, mit eszünk-iszunk, nagyon nehéz megállapítani az ízét is.
Ezután következnek csak a borok. Vaktesztelésről van szó természetesen; a kóstolók nem tudhatják, hogy melyik pincészet termékét töltik poharukba, csak a fajtát kommentálja a borszakértő, aki a ceremóniát vezényli.
Asztalonként-csoportonként más és más borokat kóstolnak, a 47 fajta talán kicsit sok lenne még a legedzettebb szakmabelinek is. Szín, fény, illat, kor, harmónia, ízvilág, fajtajelleg osztályozása következik. Bár a válogatásra már eleve minőségi nedűket hívnak meg, bizony előfordul, hogy e körbe mégis bekerül jellegtelen vörös cuvée vagy éppen fáradt, öregnek tűnő tokaji.
Alcím: A magyar bor imázsa
Közben szól a zene, és idézeteket olvasunk nagy költőktől a borról. Hamvas Béla e tekintetben kikerülhetetlen – szerinte "minden borban kis angyal lakik". Hogy aztán ez a "kis angyal" mennyire szép és jóságos, melyek a "döntős" borok, az majd hetek múlva derül ki.
Ahogyan Horváth Gábor, a szállodacsoport márkamenedzsere elmondta, nem elég hogy egy bor kiváló legyen, az is fontos, hogy képes legyen a termelő annyit szállítani belőle, hogy kielégítse ennyi szállodai étterem és vendég igényét. Hobbiborászok, kis pincészetek tehát szóba sem jöhetnek mint szállítók. Forintban sem szökhet túl magasra a termék, mert akkor csökkenne iránta a kereslet. Az elérhető ár tehát ugyancsak lényeges szempont.
A szállodalánc 1983 óta választja ki ilyen módon saját borát. Minden országban, ahol jelen vannak, szakértőkből, borászokból, szakírókból és borhoz értő szállodai partnerekből álló zsűri osztályoz és választja ki a megfelelő vöröset, fehéret, rozét és desszertbort.
Régen a legegyszerűbb étterem is tartott saját házi bort. Ma nem annyira divat ez, még ott sem, ahol adnak a kínálat színvonalára és a választékra. A ház bora nem feltétlenül jelent kimért italt, hanem inkább időleges elkötelezettséget egy-egy pincészet produktuma mellett.
Az utóbbi években jelentősen fejlődött a magyar borkultúra, bár ez nem elsősorban a szállodai borfogyasztásra vonatkozik, inkább borfesztiválok, pincetúrák szervezésére, a Magyar Turizmus Zrt. által sikerrel támogatott, erősödő bormarketing fejlesztésére. A szállodák által kínált borok minősége azonban szintén kiemelt szempont, hiszen ez közvetlen alkalom arra, hogy a külföldi vendégek körében erősödjön a magyar bor imázsa.
Az aperitif nyers pezsgő – "versenyen kívül". Kóstolás előtt az ízlelőbimbókat és a szaglást egyaránt edzik: kis műanyag tálkákban különféle illatos dzsemek és zselék érkeznek, a kivitől az eperig, amelyeket bekötött szemmel kell megízlelni és eldönteni, mi is volt a szánkban. Így derül csak ki, hogy mennyire összekapcsolódnak, mennyire egymásra utaltak az érzékszerveink: ha nem látjuk, mit eszünk-iszunk, nagyon nehéz megállapítani az ízét is.
Ezután következnek csak a borok. Vaktesztelésről van szó természetesen; a kóstolók nem tudhatják, hogy melyik pincészet termékét töltik poharukba, csak a fajtát kommentálja a borszakértő, aki a ceremóniát vezényli.
Asztalonként-csoportonként más és más borokat kóstolnak, a 47 fajta talán kicsit sok lenne még a legedzettebb szakmabelinek is. Szín, fény, illat, kor, harmónia, ízvilág, fajtajelleg osztályozása következik. Bár a válogatásra már eleve minőségi nedűket hívnak meg, bizony előfordul, hogy e körbe mégis bekerül jellegtelen vörös cuvée vagy éppen fáradt, öregnek tűnő tokaji.
Alcím: A magyar bor imázsa
Közben szól a zene, és idézeteket olvasunk nagy költőktől a borról. Hamvas Béla e tekintetben kikerülhetetlen – szerinte "minden borban kis angyal lakik". Hogy aztán ez a "kis angyal" mennyire szép és jóságos, melyek a "döntős" borok, az majd hetek múlva derül ki.
Ahogyan Horváth Gábor, a szállodacsoport márkamenedzsere elmondta, nem elég hogy egy bor kiváló legyen, az is fontos, hogy képes legyen a termelő annyit szállítani belőle, hogy kielégítse ennyi szállodai étterem és vendég igényét. Hobbiborászok, kis pincészetek tehát szóba sem jöhetnek mint szállítók. Forintban sem szökhet túl magasra a termék, mert akkor csökkenne iránta a kereslet. Az elérhető ár tehát ugyancsak lényeges szempont.
A szállodalánc 1983 óta választja ki ilyen módon saját borát. Minden országban, ahol jelen vannak, szakértőkből, borászokból, szakírókból és borhoz értő szállodai partnerekből álló zsűri osztályoz és választja ki a megfelelő vöröset, fehéret, rozét és desszertbort.
Régen a legegyszerűbb étterem is tartott saját házi bort. Ma nem annyira divat ez, még ott sem, ahol adnak a kínálat színvonalára és a választékra. A ház bora nem feltétlenül jelent kimért italt, hanem inkább időleges elkötelezettséget egy-egy pincészet produktuma mellett.
Az utóbbi években jelentősen fejlődött a magyar borkultúra, bár ez nem elsősorban a szállodai borfogyasztásra vonatkozik, inkább borfesztiválok, pincetúrák szervezésére, a Magyar Turizmus Zrt. által sikerrel támogatott, erősödő bormarketing fejlesztésére. A szállodák által kínált borok minősége azonban szintén kiemelt szempont, hiszen ez közvetlen alkalom arra, hogy a külföldi vendégek körében erősödjön a magyar bor imázsa.
Forrás: MTI
Tovább olvasom
Agrárgazdaság
MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése
Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.
Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.
Forrás: MTI
Agrárgazdaság
Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira
Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.
A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.
Forrás: MTI
Agrárgazdaság
Lecsapott a szüretelőkre az APEH
Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.
Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.
Forrás: VG
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
Drágulhat a gabonaimport
-
Hírek2 év telt el a létrehozás óta
Közel harmincezren az Erdõbarát Rendezvényeken
-
Agrárgazdaság17 év telt el a létrehozás óta
Péntekig kell adóbevallást küldeni
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
Gráf: Az erős forint nem segíti a magyar agráriumot
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
A vidékfejlesztési politika csak versenyképes agrárszektorral párosulva lehet eredményes!
-
Hírek8 év telt el a létrehozás óta
Elkezdődött az agrártámogatási egységes kérelmek benyújtásának időszaka
-
Agrárgazdaság16 év telt el a létrehozás óta
Folytatódik a demonstráció az áruházláncok árpolitikája ellen
-
Hírek8 év telt el a létrehozás óta
Kiaknázatlanok a magyar-román agrárkapcsolatok