Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

EU-orosz állat- és növényegészségügyi megbeszélések Moszkvában

2007. február 14-én Moszkvában tárgyalt Paola Testori Coggi, az EU egészség- és fogyasztóvédelmi vezérigazgatóságának helyettes vezetője, és megbeszéléseket folytatott Szergej Dankverttel, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat vezetőjével. A tárgyalásokról az EU moszkvai Delegációjának agrárügyekben illetékes tanácsosa adott tájékoztatást.

Létrehozva:

|

A megbeszélésre az orosz fél kezdeményezésére került sor. Ennek előzménye az volt, hogy az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szolgálat levelet intézett 10 tagország moszkvai képviseletéhez (Németország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Dánia, Finnország, Svédország, Ausztria, Franciaország, Olaszország), azzal a kezdeményezéssel, hogy kétoldalú rendben egészítsék ki a 2004. szeptember 2-i, EU-orosz állategészségügyi Memorandumot.
 
A javaslat lényege, hogy további biztosítékokat és ellenőrzési formákat vezet be a 2004-es változathoz képest, javítva ezzel az exporttal kapcsolatos élelmiszerbiztonságot. A Memorandumot, amely elnevezése szerint is "Mintának" minősül, az EU részéről Paola Testori Coggi láttamozta. A Memorandummal kapcsolatban az EU Delegációja azt közölte, hogy azt valamennyi EU-tagország aláírhatja, belátása szerint döntve erről.
 
Az orosz Szolgálat illetékes osztályvezetője, a kezdeményezéssel kapcsolatban azt az információt adta, hogy azokat az országokat hívták meg az egyeztetésekre, amelyeknél az elmúlt időszakban ismétlődő gondokat tapasztaltak az állategészségügyi előírások betartásával kapcsolatban.
 
Egyebekben tájékoztatás hangzott el arról, hogy e hét elején újabb EU-orosz megbeszélés volt, alapvetően az exportált növényi alapú élelmiszerek megengedett peszticid-tartalmának a kérdéseiről. Az orosz Szolgálat a megbeszélésen aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben több esetben is vissza kellett fordítani olyan, az EU-ból származó szállítmányokat, amelyek ellenőrzésekor súlyos szabálytalanságokra bukkantak az orosz szakemberek.

Egyebek mellett 3 magyar szállítmányról is szó van, amelyekben a megengedettnél magasabb peszticid-tartalmat regisztráltak (összesen 72 tonna mennyiségű káposzta). A listán egyébként gyakorlatilag valamennyi EU-tag szerepel, mint a normáknak nem megfelelő szállítmányok elindítója.

 
A Szolgálat az előzőek alapján kérte az EU-t, hogy újból egyeztessék az ellenőrzések mechanizmusát, konkrét módszereit, elkerülendő a korábbi esetek megismétlődését. A megbeszélésen annyiban történt előrelépés, hogy a megengedett peszticid-szintekre vonatkozóan jelentősen közeledtek az álláspontok, ugyanakkor egy sor technikai kérdés még továbbra is nyitott (dokumentációk, laboratóriumok akkreditációja, stb.). A megbeszélések várhatóan a jövő héten folytatódnak.

Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!