Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Műanyagot eszünk? Nézze meg, melyik E-szám mit jelent!

A használatban lévő élelmiszer adalékanyagok száma megközelíti az ezret. Arról, hogy milyen mértékben és mennyiségben ártalmatlanok, a mai napig nem született egyértelmű állásfoglalás.

Létrehozva:

|

Az adalékanyagok az élelmiszerek ipari méretű feldolgozásával egyidőben jelentek meg. Az Európai Unió az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét, és sorolta be a tartósítószereket, antioxidánsokat, segédadalékokat, hozzáadott tápanyagokat, színezékeket és egyebeket egy bizonyos E-listára, amelyet a mai napig használnak. Két évtizede, a Magyar Élelmiszerszabvány idején szigorúan szabályozták az adalékanyagok használatát. Az alapélelmiszerekben és a gyermekeknek szánt ételekben tilos volt alkalmazni.

Magyarország 1996-ban vezette be az adalékanyagok jelölésére és azonosítására alkalmas E-számrendszert, bár még ekkoriban is sokkal kevesebb ilyen anyagot használt a magyar élelmiszeripar, mint az unió tagállamai. A csatlakozással – amelynek feltétele volt az ottani előírások átvétele – szabad utat kaptak az E-anyagok. A forgalomba kerülő élelmiszerek biztonságát a Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága rendszeresen ellenőrzi. Természetesen a hatóság is az engedélyezett értékek alapján végzi a vizsgálatokat.

Mint azt dr. Borus István kerületi helyettes főállatorvos elmondta, ezeket az értékeket tudományos humángyógyászati kísérletek alapján állapítják meg. Mind hazai, mind nemzetközi kutatási eredményeket felhasználva alakultak ki a jelenleg hatályban lévő engedélyezett élelmiszer adalék értékek, amelyeket a nemzeti hatóságok és az uniós jogszabályok figyelembe vételével állapítanak meg.

Ellenőrzés ide, engedélyezés oda, az adalékanyagok használata sokakat nyugtalanít. Általában azzal érvelnek a gyártók, hogy nagyon keveset használnak belőle egy-egy terméknél, de ha mindenbe kerül belőle, a sok nagyon kevés évente kilogrammnyi mennyiséget adhat ki fejenként.

A legnagyobb probléma az, hogy egyértelmű állásfoglalás ebben a témában még nem alakult ki. Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet véleménye szerint hazánkban rendkívül szigorú előírások szabályozzák az adalékanyagok használatát, és csak a legszükségesebbeket engedélyezik, mennyiségük a kész áru ezred, tízezred része.

Ezzel szemben például dr. Kalas György szerint az adalékanyagok károsíthatják az egészséget. Az ismert környezetvédelmi szakember azt tanácsolja, kerüljük a messziről érkezett, és alaposan feldolgozott élelmiszereket, azaz a déligyümölcsöket, a félkész- és a kész árukat, az édességeket és az üdítőitalokat. A legnehezebb helyzetben a fogyasztó van, mert az, hogy mit vásárol meg, nem csak a szándéktól, hanem a pénztárcától is függ, és ma már mindenki a boltban veszi az élelmiszert. A vásárló kénytelen a kutatások eredményeire, a hatóságok éberségére és az óvatosságra hagyatkozni.

Néhány elrettentő E betűs, és néhány megnyugtató

E-104: szintetikus, az Egyesült Államokban betiltották
E-110: szintetikus, allergiát okozhat
E-123: szintetikus, az USA-ban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult
E-129: szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott
E-150c: természetes, a cukor hevítésével készül, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet
E-151: szintetikus, allergiát okozhat
E-162: természetes színezőanyag, fogyasztása ártalmatlan
E-140: természetes, fogyasztása ártalmatlan
E-120: természetes, fogyasztása nem káros 

Forrás: Tolna Megyei Online – Venter Marianna

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!