Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Globálisan drágító hatások

A világgazdaságot a legnagyobb élelmiszer-infláció fenyegeti az 1970-es évek eleje óta, amikor a Szovjetunió a belföldi hiány pótlására óriási mennyiségben vásárolt gabonát az USA-tól.

Létrehozva:

|

Az árak akkori magasba szökése átmeneti fellendülést eredményezett az USA agrárövezetében, amit aztán gyors visszaesés követett, miután az export ismét csökkent és a mélybe zuhantak a rekordmagasságba emelkedett termőföldárak. Az élelmiszerárak mostani emelkedésében szerepet játszik, hogy a fejlődő országokban emelkedik a jövedelemszint, ami elsőként a táplálkozásban érezteti hatását. Az olajár emelkedése ugyancsak szerepet játszik, mivel drágább lett a műtrágyagyártáshoz felhasznált energia, végül nem elhanyagolható a kormányok által ösztönzött bioüzemanyag-felhasználás is. A következmények a leginkább a fejlődő világot sújtják, miután egyebek között nehezítik az ENSZ humanitárius élelmiszerprogramjainak végrehajtását, mivel jelentősen nőttek ennek költségei.

Az élelmiszerárak gyors emelkedése számos országban nemcsak piaci, hanem politikai következményekkel is jár, és ez a kormányokat sok helyen rendkívüli intézkedésekre kényszeríti. Afganisztánban például, ahol tavaly 60 százalékkal nőtt a liszt ára, a létfenntartási költségek emelkedése fokozza a politikai instabilitást. Pakisztánban az állam maga vette kezébe a búzakészletek létrehozását és karhatalommal védi a malmokat. Malajziában a kormány megtiltotta a cukor, a liszt és az étolaj kivitelét. Indonéziában utcai tüntetések robbantak ki a szója árának emelkedése miatt. A nehézségek a fejlett világot sem kerülik el: Észak-Dakota például Kanadából kényszerül búzát importálni, noha hagyományosan az USA egyik legnagyobb búzatermelő állama. 

 Áremelő tényezők KERESLET a fejlődő országokban emelkedik a jövedelemszint ENERGIA az olajár emelkedése például a műtrágyagyártáson keresztül hat ALTERNATÍVA a bioüzemanyagok térhódítása, miközben nem mérsékli az átlagos energiaköltséget, pótlólagos keresletet támaszt Az árak emelkedése jól megfigyelhető a nyersanyagtőzsdéken is: egyes búzafajták jegyzése minden korábbi csúcsot megdöntött, de hasonló a helyzet a rizzsel is. A kukorica jegyzése az elmúlt években kialakult, bushelenként 2,5 dolláros átlagárról mára 5 dollár fölé emelkedett Chicagóban, a szójáé 7,50-ről 16 dollárra nőtt.

Emberek és autók háborúja? Jövőre az USA gabonatermésének mintegy harmadából lesz üzemanyag-adalék, ami tovább drágítja majd az élelmiszereket – figyelmeztet Lester Brown, az Earth Policy Institute elnöke, aki kezdettől ellenzi az élelmiszer-gabona bioüzemanyagként való felhasználását. A farmerek a számukra kedvező magas árak hatására szerinte jövőre a gabona 30 százalékát eleve bioüzemanyag céljára fogják termeszteni.

A gabona ára ma már együtt mozog a nyersolajéval, aminek következtében drágább lesz a baromfi, a marha- és a disznóhús, nő a tejtermékek ára, miután a takarmány ára is emelkedik. A baromfitenyésztés költségének 40 százalékát a takarmány ára adja. A helyzetet tovább fogja súlyosbítani, hogy a múlt hónapban megszavazott új energiatörvény előírja, hogy az éves etanoltermelést az idei 9 milliárd gallonról 2022-ig 36 milliárdra kell növelni az USA-ban. Ez azt jelenti, hogy az embereknek az autókkal kell majd versenyezniük a gabonáért – tette hozzá. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!