Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

Rövidhírek Kanadából

Az US Office of the Trade Representative (USTR) bejelentette, hogy az USA választottbírói eljárást kezdeményez Kanada ellen az ún. puhafa egyezmény megsértése miatt.

Létrehozva:

|

Két kanadai provincia – Quebec, Ontario – ugyanis olyan támogatási programokat alkalmaz – vissza nem térítendő támogatásokkal, hitelkonstrukciókkal, hitelgaranciával, adókedvezményekkel -, amelyek az amerikaiak szerint az egyezmény megkerülésének számítanak.  

Kanada a GMO-vitában hozzájárult a WTO Vitarendező Testülete döntésének való megfelelésre az EU számára rendelkezésre álló határidő újabb egy hónappal történő meghosszabbításához. Az új határidő február 11-én jár le.  

Január végén Kanada befejezte Peruval egy új szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére irányuló tárgyalásait. Ezzel biztosítottnak látszik, hogy a kanadai exportőrök nem kerülnek hátrányba az amerikaiakkal szemben (nekik már van megkötött szabadkereskedelmi egyezményük Peruval). Kanada tavaly kb. 100 ezer tonna búzás és 13 ezer tonna árpát szállított Peruba mintegy 100 millió kanadai dollár értékben.

Ezek a termékek az egyezmény végrehajtását követően vámmentességet fognak élvezni. Ugyancsak január végén jelentették be az EFTA országokkal való, még 2007. júniusában megkötött szabadkereskedelmi egyezmény aláírását. Az EFTA Kanada nyolcadik legnagyobb kereskedelmi partnerének számít. Kanadának egyébként az USA-val, Mexikóval, Chilével, Izraellel és Costa Ricával van élő szabadkereskedelmi megállapodása.  

A Canadian Wheat Board[2] kiterjesztette a búza raktározási programját azzal a céllal, hogy a kínálat hosszú távú biztosítása érdekében 150 ezer tonna 2007-ben termett csúcsminőségű búza felhalmozását biztosítsa. A program értelmében a termelők minőségtől függően legfeljebb 15 CAN $ támogatást kapnak a raktározott búza tonnájára.  

Gerry Ritz mezőgazdasági miniszter január 30-án bejelentette, hogy Ian White-ot nevezi ki márciustól a Canadian Wheat Board elnök-vezérigazgatójává. White megbízatása három évre szól.

Forrás: FVM

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!