Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

EP-kezdeményezés a szupermarketek visszaélései ellen

Erőfölény. Az Európai Parlamentben (EP) 60 százalékos támogatottságot kapott az az indítvány, amely előírja a brüsszeli bizottságnak, hogy indítson vizsgálatot a tagországokban tevékenykedő nagyáruházak praktikái ellen.

Létrehozva:

|

A kötelező érvényű határozat szerint ellenőrizni kell, nem élnek-e vissza – mint arra több jel is utal – erőfölényükkel a nagy kereskedelmi konglomerátumok, amikor kialakítják az élelmiszer-ipari és más beszállítókkal szembeni áraikat.

Az aláírásgyűjtést öt képviselő – a szocialista párti Hegyi Gyula, továbbá egy angol, egy lengyel és két francia társa – kezdeményezte. Az Európai Parlament magyar tagja nyilatkozatában kifejtette, hogy a nyomott átvételi áraikkal a nagy áruházak nemcsak a termelőket és a beszállítóikat sarcolják meg, hanem sok helyen a saját dolgozóik is panaszkodnak a jogaikat érő sérelmek miatt.

A politikus magyar példákra hivatkozott, amikor a vásárlókat is megkárosították lejárt szavatosságú vagy más rossz minőségű termékek forgalomba hozatalával. Hegyi Gyula fontosnak tartja, hogy a kezdeményezők között a szocialisták mellett zöldek és konzervatív politikusok egyaránt akadtak. A magyarok közül – a két SZDSZ-es kivételével – valamennyi képviselő aláírta az indítványt.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) is indokoltnak tartja a nagy áruházakkal kapcsolatos bizottsági vizsgálatot – közölte Boródi Attila, a szervezet ügyvezető elnöke. Megítélése szerint a kelet-európai uniós államokban (így Magyarországon) a régi EU-tagokénál is súlyosabb a helyzet. Hozzátette: nálunk – „vadkapitalistaszerű” körülmények között – az üzlethálózatok sokkal inkább visszaélnek piaci helyzetükkel.

Ha az élelmiszer-ipari cégek fellépnének a láncok tevékenysége ellen, azonnal retorzióra (termékeik kilistázására) számíthatnának. Ugyanakkor a hipermarketek magatartása önmagában nem ütközik a versenytörvénybe, mivel egyenkénti piaci részesedésük csak 10-15 százalékos. Ráadásul beszerzési társulásokat is létrehozhatnak, miközben az élelmiszeriparban egy ilyen jellegű tömörülés már kartellnek minősülne.

A kezdeményezést aláíró brit képviselő, Jim Allister rámutatott, hogy hazájában egy kereskedelmi hatósági vizsgálat során bizonyítani tudtak egy a nagy áruházak által működtetett tejárkartell-megállapodást, amelynek résztvevői a fogyasztókat és a termelőket egyaránt megkárosították. A képviselő maga is úgy látja, hogy kisszámú nagyáruházlánc domináns pozícióra tudott szert tenni, ezzel kibillent az egyensúly, mégpedig egyértelműen a termelők rovására. Ez utóbbiak egyre inkább elemi megtérülési problémákkal kerülnek szembe. VG

Lengyelország korlátozna

Az Európai Bizottság kilátásba helyezte, hogy az uniós törvényszék elé idézi Lengyelországot a nagy áruházak terjeszkedését fékező törvény miatt.
A jogszabályt még az előző lengyel kormány hozta, ebben soklépcsős engedélyezési eljárást írt elő minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruház létesítésére.
Brüsszel főleg azt kifogásolja, hogy az eljárásnak nincsenek világos ismérvei, ezért sérti a vállalkozások és szolgáltatások telephelyeinek szabad létesítésére vonatkozó előírásokat.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!