Kapcsolatfelvétel

Agrárgazdaság

A bizottság a régimódi gabonafelvásárlás helyett „alternatív válságmenedzselési” eszközöket vetne be

A régimódi piaci intervenció megszüntetését javasolja a legtöbb gabonaféleség esetében az Európai Bizottság – mondta lapunknak Michael Mann, a testület szóvivője.

Létrehozva:

|

A minimálisan garantált árak közösségi felvásárlásokkal történő biztosítását csak a búza esetében őrizné meg Brüsszel, miközben a többi gabonaféleségnél „alternatív válságmenedzselési eszközökkel” próbálná védeni a gazdákat a hirtelen támadó piaci zavarokkal szemben. Ezekről az új eszközökről lista készül majd, s a tagállamok maguk választhatnak, melyik termény esetén melyik eszköz alkalmazása mellett döntenek. Egyik ilyen lehet például az árak összeomlása esetén érvényesíthető magánbiztosítás megkötésének közösségi társfinanszírozása is.

A változtatás „filozófiája” az, hogy a várhatóan tartósan magas gabonaárak mellett már nem kell olyan kiterjedt védelmet nyújtani a gazdáknak, mint eddig. Brüsszelben úgy gondolkodnak, hogy csak a piaci árak váratlan és komoly csökkenése, illetve a kedvezőtlen időjárás miatt bekövetkező terménykiesés ellen kell bebiztosítani az agrártermelőket. Erre a célra azonban például a piaci alapú biztosítások is megfelelőek lehetnek, ezekhez az EU anyagilag hozzájárulna.

Brüsszel várhatóan május 20-án teszi közzé az erről szóló közösségi jogszabály szövegének tervezetét. Az új rendszer természetesen csak 2013 után terjed ki a 2004-ben csatlakozott új tagállamokra (köztük Magyarországra), vagyis akkor, amikor agrártermelőik már ugyanannyi támogatást kapnak közvetlen kifizetés formájában, mint a régi tagállamok gazdái – tájékoztatta lapunkat Michael Mann. (Az idén a hazai termelők uniós forrásokból csak a felét kapják meg a régi tagállamokban kifizetett földalapú támogatásoknak.)

Az EU arra is törekszik, hogy az idei betakarításig „kisöpörje” a korábbi években megvett intervenciós készleteket. Információink szerint a magyar raktárakban ma már csak mintegy 300 ezer tonna gabona maradt a csatlakozás utáni években megvásárolt, 8 millió tonna körüli intervenciós mennyiségből. Az árut az unió folyamatosan értékesíti: a múlt heti, legutóbbi árverésen például 27,2 ezer tonna tengerit és 520 tonna búzát adott el.

A Magyarországon tárolt terményeket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vette meg, zömmel a 2004– 2005-ös termésből. Azóta intervenciós felvásárlásra lényegében nem volt szükség a világpiaci árrobbanás miatt. Bár a gabonát az MVH vásárolta fel, az áru az unió tulajdonába került. Brüsszel az áremelkedés nyomán a készleteket jóval drágábban értékesítheti a 101,31 eurós tonnánkénti intervenciós árnál. A múlt heti tenderen a kukorica tonnája 193,5, a búzáé 222,3 euróért kelt el. Ugyanakkor némi visszarendeződés látszik, mivel például a tengeriért néhány hete 198 eurót is megadtak a vevők.

Vancsura József,
A Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke

Egyelőre maradnia kell az intervenciós felvásárlási rendszernek. A vállalkozások számára termelési biztonság kell, és ezt az eddig alkalmazott uniós szabályozás garantálhatja leginkább. Hosszabb távon szóba jöhetnek változtatások (így akár az agrárbiztosítások finanszírozása is), de a részletes brüsszeli elképzelések ma nem ismeretesek. Olyan módosításoknak semmiképpen sem lenne értelme, amelyek a rendszert bonyolultabbá tennék és több termelői adminisztrációt igényelnének. A gazdálkodók a következő hónapokban is magas, 53-55 ezer forintos kukorica- és 60 ezer forint körüli tonnánkénti búzaárakkal számolnak. A felvásárlási árak a tavalyi betakarítás után megduplázódtak az egy évvel korábbiakhoz képest. A termelők szempontjából változatlanul jó, legalább 40 ezer forintos tonnánkénti piaci árak alakulnak ki az idei aratás után is. Az ősszel elvetett, mintegy 1,1 millió hektáros búzaterület állapota megfelelő, így ma „jó közepes”, 4–5 millió tonna közötti országos búzatermést várunk.

Kócza Zsolt,
Az Agrograin Zrt. vezérigazgató-helyettese

A magas árak miatt a magyar áru – leszámítva egyes környező országokat – nem versenyképes az exportpiacokon, de a terménytulajdonosok általában is kivárnak az eladásokkal. Tavasszal viszont számos szakértő szerint élénkülés jöhet, mivel például a malmok – amelyek 1,2 millió tonnás búzaszükségletük 20-30 százalékát még nem szerezték be – újra vásárlóként lépnek majd a piacra.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom
Hozzászólás küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agrárgazdaság

MVH: megkezdődött a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetése

Megkezdte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését.

Létrehozva:

|

Szerző:

Erre eredetileg a következő év első napjaiban került volna sor. De a termelők nehéz helyzetére való tekintettel, a támogatás kifizetésre az agrártárca az uniós szabályok által megengedett korábbi időpontot választotta.
    
A gazdasági válság okozta nehézségek enyhítése érdekében döntött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az előrehozott kifizetések mellett.
   
A támogatási határozatok postára adásával szinte egy időben megkezdődött a termelők tejtámogatási pénzének átutalása is. Ezek az összegek a jövő hét első felében már a gazdálkodók számláján lesznek.
   
A 7.719 tejtermelőnek mintegy 16 milliárd forintot fizet ki az MVH. A támogatásra jogosult tejtermelők történelmi bázisjogosultságonként 8,30 forint támogatást kapnak – emlékeztetett a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Egyetlen pályázat érkezett a balatoni halászat tógazdaságaira

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságaira és halfeldolgozójára meghirdetett egyfordulós, nyilvános kiírásra – mondta Hegedűs Gyula, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Létrehozva:

|

Szerző:

A pályázatok beadási határideje csütörtökön járt le.
    
A közelmúltban átalakított halászati társaságnak több mind egymilliárd forintos tartozásállományt kellene "ledolgoznia" ingatlanjai értékesítésével. A szeptember közepén meghirdetett pályázatokban a balatonlellei (irmapusztai), a fonyódi, a buzsáki, a mórichelyi, a pogányszentpéteri és a varászlói tógazdaságokat, valamint az irmapusztai halfeldolgozót kínálták eladásra, összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevételt remélve az ügyeletektől.
   
Hegedűs Gyula tájékoztatása szerint október 19-én értékelik ki az egyetlen beérkezett pályázatot, amiről előzetesen csak annyit árult el, hogy az nem érinti a Balaton vízgyűjtőjén található, a balatoni halutánpótlást biztosító lellei és buzsáki egységeket. Az, hogy a sikertelen tender után lesz-e újabb kiírás, a tulajdonosi döntéstől függ – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Agrárgazdaság

Lecsapott a szüretelőkre az APEH

Szabálytalanságokat talált minden ötödik szüreti ellenőrzés során az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatósága, a leggyakoribbak az alkalmi munkavállalói könyv vezetésében tapasztalt hiányosságok voltak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adóhatóság tájékoztatása szerint 17 településen összesen 226 ellenőrzést végeztek, s elsősorban a betakarítási munkák, a szüreti és borfesztiválok, valamint a kapcsolódó feldolgozóipari területeken tartottak razziát.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Legtöbbet megtekintett

Copyright © 2023. agrotrend.hu | Minden jog fenntartva!